”Var där som människa, inte som fotograf!”

Paul Hansen, fotografDe människor du träffar som lider är inte där för din skull. Och fråga dig själv: Varför är jag här egentligen? Var där som människa.

Det var några av Paul Hansens råd när han guidade en grupp frilansjournalister från Mälardalens frilansklubb på sin utställning ”Being there” på Fotografiska i Stockholm.

– Jag säger alltid till dem jag fotograferar att det är inte min berättelse, det är er berättelse, sa Paul Hansen som till och med har glömt kameran hemma när han ska träffa personer som han följer under en längre tid. Att fotografera människor med baktanken att ”bättra på sin portfolio” är inget han rekommenderar.

Paul Hansens bilder är tagna i många olika delar av världen, ofta från krigsområden. Där finns också berättelser från den svenska vardagen och en glamourös händelse som bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel. Just det uppdraget fick han för att han några år tidigare INTE tog en bild när paret kysste varandra. Hovet fick förtroende för honom och bad honom att fotografera bröllopet.

Han hävdade också att ”ingenting är gjort”, även om ett reportage kan påminna om något som gjorts tidigare.

– Många av mina reportage handlar om en inre resa, jag upptäcker något hos mig själv.

Han fick frågan om han har blivit känsligare eller mer avtrubbad genom åren, med tanke på hur mycket krig, död och smärta han har dokumenterat. Han svarade att han är känsligare och att han ofta gråter när han arbetar.

– Så ska det vara. Om jag inte drabbas ska jag inte vara där.

Han har själv blivit skjuten under ett uppdrag i Irak, men det har inte avskräckt honom från att göra nya resor. Att ha en ”fixare” med erfarenhet av landet och språket hjälper mycket, likaså att inte utsätta sig för onödiga risker.

De tjugo personer som fick gå på visningen var lyckligt lottade – platserna tog slut på två timmar och det var många som inte fick plats. Förhoppningen är att Mälardalens frilansklubb ska kunna göra fler liknande visningar i framtiden.

Utställningen ”Being There” pågår till den 19 november. Stort tack till Paul och Fotografiska!