Fatima Bremmer och Marja Beckman från Mälardalens frilansklubb i ett författarsamtal.

Skriva journalistbiografi – både kamp och eufori

I en fullsatt föreläsningssal med både journaliststudenter och erfarna frilansar i publiken, berättade Fatima Bremmer om arbetet med den Augustprisbelönade biografin ”Ett jävla solsken”. Författarsamtalet var ett samarbete mellan Mälardalens frilansklubb och JMK, journalistutbildningen vid Stockholms universitet.

Vad hade Ester Blenda Nordström gjort om hon levt idag? Hade det funnits plats för en så gränslös och utlevande kvinna? Fram till för ungefär tio år sedan kanske hon hade platsat på en kvällstidning, men det hade nog varit svårare idag, funderade Fatima Bremmer, författaren bakom den Augustprisvinnande biografin om Ester Blenda Nordström, ”Ett jävla solsken”. 

Ester Blenda Nordström (1891–1948) har kallats för Sveriges första undersökande reporter. Hon slog igenom när hon tog arbete som piga under en månad och skrev om pigornas hårda arbetsvillkor. På sin tid blev hon berömd, men sedan glömdes hon bort. Fatima Bremmer tror att glömskan dels kan ha berott på att Ester Blenda Nordström drog sig undan under senare delen av sitt liv, men också på att historien har skrivits av män. Kvinnohistoria har blivit Fatima Bremmers specialämne. Hennes första bok hette ”De sista tanterna: från husmor till modeikon”. 

Publik, JMK
Publiken i JMK:s föreläsningssal medan folk fortfarande var på väg in. Foto: Ylva Berlin

Publiken på JMK fick höra om allt från svårigheterna att finansiera ett flerårigt skrivprojekt, till Bremmers eufori när en av Ester Blenda Nordströms släktingar kom med en låda full av foton och brev från Nordströms liv. Att ro i land med ett så stort projekt samtidigt som Fatima Bremmer hade små barn var tufft, och om hon skulle ha gjort om arbetet idag skulle hon ha varit mer förutseende med finansieringen, och kanske valt en tid i livet som inte var fullt så hektisk.

Samarbetet med JMK var riktigt lyckat och vi hoppas kunna göra om det!

(Översta bilden visar Fatima Bremmer med moderatorn Marja Beckman från Mälardalens frilansklubb. Foto: Ylva Berlin).