Anna Holmquist från Gazzine, Fredrik Nejman och Gert Lundstedt deltog i panelsamtalet.

Gazzine väckte debatt bland fackliga rävar

Innan Mälardalens frilansklubb höll årsmöte anordnades ett samtal om digitalisering och upphovsrätt med Anna Holmquist från Gazzine samt Fredrik Nejman, frilansjournalist, och Gert Lundstedt, frilansjournalist och ordförande Frilans riks.

– Det kanske inte flyger men det kanske flyger, sade Anna Holmquist när hon tillsammans med Fredrik Nejman och Gert Lundstedt besökte Mälardalens frilansklubbs årsmöte den 19 februari 2019.

Journalisten Anna Holmquist berättade att hon tidigt halkade in i den digitala världen och idag är verkställande direktör på ett medieteknikbolag. På sin fritid har hon startat sajten Gazzine som förenklat kan beskrivas som ett slags Spotify för magasinsjournalistik.

_ Jag vill framöver testa och se vad som fungerar i praktiken, olika slags artiklar, betalmodeller, prenumeration eller styckvis försäljning. Målgruppen är läsare och köpare av text och bild.

Vem som helst ska kunna registrera sig, lägga in artiklar och bilder, fast allt granskas av Anna Holmquist innan det läggs ut på webbsidan.

Än så länge finns sajten bara i en betaversion, som Anna Holmquist finansierat med egna pengar. Många frilansare har visat intresse, på sajten finns ett 70-tal artiklar och i skrivande stund har Facebookgruppen drygt 120 medlemmar. Gazzines ambition är enligt Anna Holmquist att frilansarna i framtiden ska tjäna pengar på sina artiklar genom en prenumerationstjänst och andra eventuella samarbeten. Upphovsrätten ska stanna hos frilansarna för att kringgå de stora mediebolagens ”fulavtal”.

Från fackligt håll har Gazzine mötts av en hel del skepsis, framförallt för att frilansarna skriver artiklarna på spekulation, något Journalistförbundet är helt emot. De som har varit med ett tag har också sett liknande initiativ tidigare, men inget av dessa har fungerat i längden. Fredrik Nejman berättade om några av de tidigare försöken.

_ Grundfrågan är om folk är benägna att betala för det här. Det som är intressant är att det finns en del nytt med Gazzine.

Nejman var också kritisk till att Journalistförbundet inte tog tag i upphovsrättsfrågan för flera decennier sedan, då det kanske var möjligt att bromsa den utveckling som vi sedan sett.

Anna Holmquist, som har lång erfarenhet från den digitala världen, har träffat branschpersoner som har sagt ”om inte du gör detta kommer någon annan att göra det”. Så det som talar för Gazzine, möjligen i en något modifierad form, är tajmingen. De tidigare initiativen kanske låg fel i tiden?

– Jag tycker att det är bättre att jag som känner för frilansarnas rättigheter gör det här, än att initiativet kommer från någon som bara tänker på att tjäna pengar. Min idé är att man ska kunna bygga ett eget varumärke, fånga läsarna som kan abonnera på just mina artiklar.

Gert Lundstedt som arbetat mycket med upphovsrätten, var också avvaktande till Gazzines idé. Han tror mer på ett nytt EU-direktiv, ett förslag som nu ses över, att det i bästa fall kan minska de stora mediebolagens makt över enskilda frilansares villkor.

Text: Ylva Berlin och Marja Beckman

Bildtext: Anna Holmquist från Gazzine, Fredrik Nejman och Gert Lundstedt deltog i panelsamtalet. Foto: Marja Beckman