Författarseminarium om Göteborgsbranden

Anne Lichtenstein
Foto: Ola Kjelbye

Vilka fällor kan man hamna i när man försöker ge ut en bok? Vad ska man som debutant göra och inte göra vid kontakt med förlagen? Och vad är rimligt att få i arvode?

”Jag kommer även prata om mycket annat spännande om förloppet av att skriva denna bok, om traumatiska upplevelser och bjuda en hel del på mig själv”, berättar Anne Lichtenstein som är vår gäst på ett författarseminarium den 17 juni klockan 17-19 i ABF-huset, Upplandsrummet, 5 trappor, på Sveavägen 41 i Stockholm. Anne är medlem i Mälardalens frilansklubb.

Klubben bjuder på enklare förtäring (te, kaffe och smörgås) och efteråt finns det möjlighet att umgås, mingla och ta en öl eller ett glas vin på någon bar i närheten.

Anne Lichtensteins och Rozbeh Aslanians bok En bättre morgondag gavs ut av Atlas förlag hösten 2018 och Anne beskriver den så här:

”Den 29 oktober 1998 dog 63 ungdomar och över 200 skadades i den värsta brandkatastrofen i modern tid i Sverige. Rozbeh Aslanian hade precis avslutat ett fängelsestraff och skulle fira sin frihet. Nu berättar för första gången en av brandens överlevare sin historia på ett enormt öppet och naket sätt. Journalisten Anne Lichtenstein har intervjuat Rozbeh, vars vänner tände på, om livet i Iran, flykten, vägen till kriminalitet och branden och vägen tillbaka efter sexuella övergrepp, död och trauman. Den här sanna historien handlar inte bara om ett människoöde utan visar ett samtida Sverige där polarisering och rädsla skapar fel förutsättningar men där det finns en annan utväg. Den ger en bild av varför vissa hamnar i utanförskap och hur vår samtid påverkar oss.”   

Anne Lichtenstein är frilansjournalist och har jobbat både på SVT och TV4. Hon har mött utsatta och traumatiserade människor runt om i världen, allt ifrån kloakerna i Las Vegas till albinos som håller sig gömda på landsbygdens i Tanzania. Trots att världen krymper ökar polariseringen. Hur gör en för att komma nära och intervjua dem som inte hörs? Hur gör en för att skriva en bok om den som utsatts för övergrepp och trauman och hatar världen? Hur kan journalistiken bygga broar i dagens samhälle?

Samtalet är kostnadsfritt. Anmäl er närvaro genom att mejla till malardalen@marjabeckman.se senast fredagen den 14 juni. Anmälan gäller främst om ni vill ha en smörgås. Ni kan också anmäla intresse i Facebokevenemanget.