18 frilansare utforskade sin kreativitet i skärgården

Självreflektion och utforskande av kreativitet. Det är kanske inte den typen av kurser som medlemmarna i Mälardalens frilansklubb är vana vid. Den 18–19 maj anordnade vi en skrivarretreat med övernattning på Ivarsudde i Stockholms skärgård.

Birkagården hyr ut kollogården Ivarsudde i Stockholms skärgård. ”Varför inte ha en skrivarkurs där”, sa någon i styrelsen. I samma veva träffade vi manusförfattaren och dramaturgen Maria Clauss, som berättade att hon undervisar på en magisterkurs på Stockholms Dramatiska Högskola. Det blev starten för vår skrivarretreat.

Så här beskrev Maria Clauss kursen för deltagarna:

 

”Kursen heter något så flummigt som: ”Svarta speglar. Konstnärlig självreflektion”. Men när jag säger ”flummigt” så menar jag inte alls det… Istället ser jag självreflektionen som en av de mest konkreta arbetsmetoderna vi har i konstnärligt arbete. Genom att se våra svagheter och svårigheter som en tillgång, kan vi få dem att bli en del av vår styrka.

rför inbjuder jag er att släppa självkritik och att slappna av, för att se var vi hamnar.

Genom meditation, snabba skrivövningar och genom att öppna upp oss för varandra kan vi leka med våra berättelser och kanske få syn på nya saker i dem. Vi kommer inte att arbeta med redan existerande projekt som ni ev har – utan allt är nytt – och gammalt som livet.

Obs! Jag vill betona att trots att det kan låta terapeutiskt – så är det inte i första hand det. Jag är inte utbildad terapeut – vad jag kan och vad jag vill utforska med er – är berättelser.”

 

Vi bjöd in till en kurs som började vid lunch på lördagen och slutade med lunch på söndagen. Mälardalens frilansklubb hade ordnat maten. Medlemmarna betalade en anmälningsavgift på 700 kronor som främst syftade till att de inte skulle avboka i sista stund.

Vi i styrelsen tyckte att det var en rolig och spännande kurs där vi fick gå lite utanför vår bekvämlighetszon och fundera över vad som skrämt oss som barn och var i kroppen våra känslor satt. Vi hann även med en avslappningsövning, och på lördagskvällen kunde vi njuta av den vedeldade bastun och några riktigt kalla bad i Östersjön.

Här nedan är en serie bilder från dagarna på Ivarsudde. Fotona togs av Ronnit Hasson och Marja Beckman. Det finns även bilder på Frilans Riks Instagramkonto.

 

Meditation skrivarkurs Ivarsudde
18 frilansare utforskade sin kreativitet i skärgården
18 frilansare utforskade sin kreativitet i skärgården