Dags för klimatstrejk 27 september!

Dags för klimatstrejk 27 september!
Freelance for climate blir vår enkla slogan på klimatstrejken 27 september. #Climatestrike är den globala hashtaggen

Du har väl inte missat att det blir global storstrejk för klimatet och vår planets framtid nu på fredag 27 september? Strejker och demonstrationer kommer att ordnas över hela världen och på hundratals platser i Sverige.

Vi vill gärna uppmuntra dig som är frilansjournalist att uppmärksamma strejken genom att rapportera om den, tipsa om den eller delta i en lokal demonstration. Eller varför inte en kombination? Och om du rapporterar, glöm inte ditt kritiska tänkande bara för att det är en så god sak. 

Från Mälardalens Frilansklubb är vi några styrelsemedlemmar som strejkar och marscherar på fredag klockan 13-15 från Medborgarplatsen till Mynttorget i Stockholm. Kanske ses vi där?

Om du bor i Uppsalatrakten kan du ansluta till demonstrationen på Forumtorget klockan 15-17, och bor du på Gotland strejkas det hela dagen kl 10-18 på Östercentrum utanför gallerian.

På Fridaysforfuture.org finns en karta där många av strejkerna är uppsatta. Strejken är ett initiativ av Fridays for future men många andra organisationer är också engagerade, här i Sverige inom nätverket Klimatsverige.

Att begränsa temperaturökningen till max 1,5 grader, som strejken vill, är förmodligen väldigt svårt att uppnå.* Men vi tycker ändå att det är bra att klimatfrågan hamnar i fokus över hela världen samtidigt under en dag, och är positiva till initiativet.

Strejkens krav på politiker och makthavare

1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
2. Klimat- och miljörättvisa (equity) för alla
3. Följ Parisavtalet och bevisa det.
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

* "Limiting warming to 1.5°C is possible within the laws of chemistry and physics but doing so would require unprecedented changes." Summary for policymakers of the IPCC special report on global warming of 1,5 degrees, oktober 2018