Blåsta på pensionen

Blåsta på pensionen

För drygt ett år sedan kom frilansjournalisten Inga Lisa Sangregorio ut med boken Blåsningen – så har det svenska pensionssystemet lurat oss alla. Det är en bok hon sedan dess ägnat mycket tid till att föreläsa om. Många verkar nämligen vara bekymrade över det nya svenska pensionssystemet som av politiker hyllats världen över.

Den fjärde november var det frilansande journalisters tur att på ABF höra författaren berätta att pensionsreformen inte ter sig så föredömlig längre, nu när konsekvenserna av den har blivit tydliga. Kanske gäller detta speciellt för frilansjournalister som inte alltid har pengar att lägga undan för framtiden.

Sangregorio som är född 1936 utgår i Blåsningen från hur pensionssystemet påverkar henne själv och vänkretsen. Många pensionärer har det förvisso gott ställt i dag. Men boken handlar framförallt om dem för vilka det nya systemet slår hårt och skoningslöst. Och ett långt arbetsliv ger ,trots löften, sannerligen inga garantier. Nej, det serverades inga pensionsspartips denna kväll. Mest ilska över hur politiker från alla läger kan stänga oss ute just i pensionsfrågan.