Julbord i Uppsala

Julbord i Uppsala

Den 3 december ordnade Mälardalens frilansklubb ett julbord på restaurang Borgen i Uppsala. Vi var nio frilansjournalister och tre journaliststudenter som mött upp till lunchen.

Det blev många intressanta diskussioner när flera av oss frilansjournalister med många år i yrket fick möta de tre studenter som nu skulle påbörja sin praktik på Upsala Nya Tidning. De gick alla en ettårig påbyggnadskurs i journalistik – ovanpå flera års universitetsstudier. Utbildningen var inriktad på skrivande.

Nu för tiden vill de flesta medier ha utbildade journalister. Annat var det för några decennier sedan när redaktörer inte sällan vägrade anställa dem som ens hade en halv termins universitetsstudier. Själv minns jag när jag sökte ett sommarjobb på en lokaltidning då redaktören ringde upp och frågade om jag gått ut gymnasiet. När jag svarade att jag läste in forskarkurserna i statskunskap lade han på luren.

Journaliststudenterna som hade fått i uppdrag att rapportera till klassen från lunchen pumpade oss ordentligt på många områden. Och vi fick chansen att ge råd, som t.ex. att gå med i facket (för juridiska råd, stipendier med mera), aldrig acceptera fulavtal och gärna gå med i de journalistlistor som finns på Facebook.

Monica Atterberg