Hälsning från era frilanskollegor

Detta brev skickades ut till alla medlemmar den 15 april 2020.

Hej!

Här kommer en hälsning från era förtroendevalda ledamöter i Mälardalens frilansklubb. Vi tror på att hjälpa varandra i denna coronakris och vill med detta mejl berätta att vi vill göra vad vi kan för att svara på frågor och ge stöd till kollegor.

Den enkät som Journalistförbundet skickade ut för några veckor sedan visade att nästan hälften av alla frilansar redan har förlorat uppdrag på grund av krisen. Här kan ni läsa Journalistförbundets sammanfattning av svaren i enkäten.

Journalistförbundet har presenterat resultaten från enkäten för kulturminister Amanda Lind och kommit med flera förslag för att underlätta för frilansar i krisen. I samarbete med Sveriges Tidskrifter föreslår de till exempel ett tillfälligt statligt bidrag som betalar halva arvodet till frilansjournalister. I samarbete med BLF, Bildleverantörernas förening, föreslår de ett tillfälligt beredskapsarbete för frilansande fotografer att dokumentera coronakrisen. Läs mer på Journalistförbundets samlingssida där de lägger upp allt som är relaterat till coronakrisen. Den hittar ni här.

Enligt regeringens förslag kommer stödet till egenföretagare se ut som följer (informationen nedan sammanställdes av våra kollegor i Västra frilanssektionen):

Har du enskild firma betalar du enbart ålderspensionsavgiften på 10,21 procent för de första 100 000 kronor du fakturerar under 2020. Därefter betalar du egenavgifterna som vanligt, alltså 28,97 procent.

Har du aktiebolag får du sänkt arbetsgivaravgift under fyra månader, mellan den 1 mars och sista juni. Aktiebolag betalar under den tiden bara ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. Förslaget gäller för löner upp till 25 000 kronor, på överstigande löner betalas full arbetsgivaravgift. Per anställd innebär det en sänkning på upp till 5 300 kronor.

Det här är alltså vad vi vet just nu – informationen uppdateras i takt med att det kommer nya besked. Kontakta Frilansjouren om du har några frågor: frilansjouren[at]sjf.se.

Vi som sitter i Mälardalens frilansklubbs styrelse, som valdes på årsmötet den 20 februari, vill gärna veta om/hur ni har påverkats av coronakrisen. Ni får gärna mejla oss och berätta, till adressen malardalensfrilansklubb[at]gmail.com.

– Har du blivit av med uppdrag?

– I så fall, har du fått någon typ av ersättning för det?

– Hur har kontakten med redaktörer varit (som vanligt eller svårare att få respons på idéer)?

Vi uppdaterar information om aktiviteter och nyheter här samt på vår Facebooksida, facebook.com/malardalensfrilansklubb

Hälsningar från Mälardalens frilansklubbs styrelse

Ylva Berlin (ordf), Ronnit Hasson, Marja Beckman, Beata Hansson, Monica Atterberg, Artur Nordfors Kowalski, Noa Söderberg, Elin Dunås, Therese Quennerstedt