Hus för skribenter i Uppsala

Frilansjournalister får ny samlingslokal
i Kulturkvarteret Walmstedtska i Uppsala

Uppsala kommun kommer från och med hösten 2020 att upplåta nyrenoverade lokaler helt gratis för konstnärer, författare och frilansjournalister. De nyrenoverade byggnaderna  med stor lummig uteplats som ligger centralt på Sysslomansgatan 1 i Uppsala har fått namnet Kulturkvarteret Walmstedtska efter Walmstedtska gårdens professorshem som också finns här.

En drivande kraft sen år 2013 för att få fram ett Litteraturens hus har varit Uppsala författarsällskap med frilansjournalisten och författaren Anna Franklin i spetsen. Uppsala Konstnärsklubb som anordnar utställningar i den lilla lokalen Galleri 1 har också önskat sig större lokaler. Mälardalens frilansklubb kom in sent i planeringen men ser fram emot att slippa leta lokal inför varje möte. Det blir också spännande att få samarbeta med olika kulturarbetare.

Det kommer att finnas ett fåtal mobila arbetsplatser i författarhuset. Enbart fristadsförfattaren kommer att ha en permanent plats. För övrigt innehåller huset ett stort samlingsrum, ett mindre rum med soffa och fåtöljer o.d.  samt ett kök.

Frilansjournalister får ny  samlingslokal <br/>i Kulturkvarteret Walmstedtska i Uppsala
Uppsala Konstnärsklubbs nyrenoverade lokaler.

Text och Foto: Monica Atterberg