Mikrofon och ljudvågor

Premiär för Journalistförbundets frilanspodd

Journalisten Anna Bergholtz är först ut i premiären av Journalistförbundets frilanspodd. En ny podd om, av och med frilansjournalister under pågående coronakris.

Hur har arbetssituationen sett ut för frilansar under coronapandemin? Och hur kan vi gå vidare? Det är två frågor som vår nya podd har i fokus. Den produceras av Ronnit Hasson, Noa Söderberg och Artur Nordfors Kowalski. Alla tre är frilansjournalister och fackligt engagerade i Mälardalens Frilansklubb i Journalistförbundet.

– För den som själv jobbar som frilans finns här en hög igenkänningsfaktor. De som deltar är från olika delar av mediebranschen och delar med sig av sin vardag, av motgångar och av tips och råd, säger Ronnit Hansson som är poddens producent.

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR!

– Frilansar vi intervjuar lyfter också fram tänkbara möjligheter som skapas av en global kris. Vi diskuterar hur morgondagen skulle kunna se ut för oss frilansjournalister, säger Artur Nordfors Kowalski som programleder podden tillsammans med Noa Söderberg.

Premiär för Journalistförbundets frilanspodd

Podden produceras av Ronnit Hasson, Artur Nordfors Kowalski och Noa Söderberg.
Foto: Hasse Hedström
Bergholtz ger tips på möjligheter

Först ut att intervjuas i podden är Anna Bergholtz. Hon är journalist, föreläsare, moderator, författare, inspiratör och debattör. Hon är blind och gör ”I mörkret med”, världens troligen första podd inspelad i totalt mörker.

– Anna Bergholtz delar inte bara med sig av hur hennes tillvaro som frilans påverkats av corona-krisen med till exempel inställda jobb, utan hon ger också tips på framtida möjligheter. Bland annat hur vi kan göra fler journalistjobb kring personer med funktionsnedsättningar, säger programledaren Noa Söderberg.

Samarbete med Mälardalens Frilansklubb

Journalistförbundets frilanspodd har tagits fram i ett samarbete mellan Journalistförbundets kommunikationsavdelning och Mälardalens Frilansklubb, som organiserar förbundets frilansmedlemmar i Mälardalen. Ansvarig utgivare är Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen.

– Det händer väldigt mycket i branschen just nu och våra frilansmedlemmar drabbades snabbt och hårt av coronakrisen. Vid sidan av all vår rådgivning, förhandlingshjälp, krisfond och påtryckningar mot politiker, behöver vi även dokumentera den tid vi lever i och se hur vi kan arbeta framåt. Detta gör vi tillsammans med våra fackligt förtroendevalda och medlemmar, säger Petteri Flanagan Karttunen.

Vill du lyssna?

Du kan bland annat lyssna på podden på Spotify och Lipsyn. Inom kort även på Itunes. Du hittar länkar och information här.

Vill du vara med?

Är du frilansjournalist och vill medverka? Mejla <artursvenkowalski@gmail.com> för mer information.

Synpunkter?

Har du frågor eller synpunkter om programmet eller dess innehåll? Kontakta ansvarig utgivare på petteri.flanagan.karttunen@sjf.se


Bilden överst: Florante Valdez, Pixabay