Joakim Medin berättade om wallraffande

Joakim Medin håller föredrag
Joakim Medin i ABF-huset i Stockholm. Foto: Marja Beckman

FÖRFATTARSAMTAL. Den 7 september höll Joakim Medin, frilansjournalist och medlem i Mälardalens frilansklubb, ett föredrag för drygt tjugo deltagare i ABF-huset i Stockholm. 

Han färgade håret, odlade skägg och bar kläder han inte brukade bära. I sin förklädnad kunde Joakim Medin närma sig svenska män som köpte sex av thailändska kvinnor. Männen öppnade sig för honom på ett sätt som de aldrig skulle ha gjort för en journalist. 

Hans wallraffande i Thailand resulterade i boken Thailandssvenskarna som gavs ut i september 2019. Joakim Medin har även använt wallraffmetoden för att skriva om en österrikisk högerpopulistisk politiker. När han låtsades vara en ung högerradikal ”viking” från Sverige fick han citat som han aldrig hade fått på en presskonferens.

Wallraffande är en kontroversiell journalistisk metod som går ut på att låtsas vara någon annan i syfte att berätta något som en journalist annars inte skulle ha fått tillgång till. Ordet kommer från den tyske journalisten och författaren Günther Wallraff som har skrivit ett flertal reportage och böcker som bygger på att han har levt i den miljö han vill skildra. Arbetsmetoden har funnits mycket längre, ett tidigt exempel är den svenska journalisten Ester Blenda Nordström som redan på 1910-talet tog jobb som piga och avslöjade pigors usla arbetsvillkor.

Väckte faderskänsla

Joakim Medin berättade att han bar en dold mikrofon och bandade många timmars samtal med Thailandssvenskarna. När han närmade sig dem låtsades han vara en osäker och nyfiken ung kille, något som väckte en faderskänsla hos några av männen.

– Det var jätteintressant att lyssna på dem, men det var också svårt för mig att titta på när de begick övergrepp, att inte kunna visa vad jag egentligen kände, vilket var äckel. Men jag röjde inte masken en enda gång. För att wallraffa får du inte glida på din historia, berättade Joakim Medin.

Han märkte att männen han mötte befann sig i en helt annan ”filterbubbla” än han själv. De följde inte nyheterna i public service utan hämtade alla nyheter från alternativpress på högerkanten, och från Expressen. Enligt männen bryr sig Sverige inte längre om sina medborgare som byggt landet, bara om muslimer. Männen vill ha kvar traditionella könsroller och bli uppassade av kvinnor på ett sätt som de inte blir i Sverige.

Joakim intervjuade även prostituerade kvinnor till boken, men då var han öppen med att han var journalist. Han mötte liknande historier varje gång: Kvinnorna kom alla från extrem fattigdom på den thailändska landsbygden, långt ifrån de orter som turisterna besöker.

Satt i fängelse i Syrien

Joakim har gjort reportage i flera farliga områden. Under en resa i Syrien blev han och hans tolk frihetsberövade och satt i fängelse en vecka. 

Några år därefter fick han stipendium för att gå en säkerhetskurs hos Försvarsmakten. Kursen har varit till stor hjälp i hans fortsatta arbete.

Han berättade att det kan vara svårt att sälja in nyheter och reportage från riskfyllda områden. Många svenska medier svarar att de inte kan ta risken att ansvara för säkerheten, det blir för kostsamt. ”Du är ett dåligt omen”, sa någon. Vid ett par tillfällen har det gått bättre att sälja reportagen till internationella medier.

Eventuella dåliga omen hindrar dock inte Joakim Medin. Nu när coronarestriktionerna så smått börjar släppa planerar han nya resor till delar av världen som behöver bevakas.

Tips från Joakim Medin för den som vill wallraffa:

– Gör noggrann research.

– Var försiktig med alkohol, det är viktigt att vara tillräckligt klar i huvudet för att inte avvika från sin historia och komma ihåg detaljer (när han umgicks med Thailandssvenskarna låtsades han dricka mer än han gjorde för att smälta in).

– Läs och tala med journalister som har erfarenhet av liknande uppdrag.

– I slutet av 2019 gav Blank Spot Project ut den första säkerhetsboken för journalister. Kom levande hem – personlig säkerhet på farliga uppdrag.

Information om boken Thailandssvenskarna finns via denna länk.

Mer läsning:

I september 2018 anordnade vi ett författarbesök med Ester Blenda Nordströms biografiförfattare Fatima Bremmer. Läs mer om det här.