Nytt stödpaket till företag

Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet enats om ett nytt stödpaket till företag under coronakrisen.

Stödet som finns i dag gäller företag med en omsättning på över 200 000 kronor per år. I det nya förslaget sänks gränsen till 180 000 kronor. Det föreslås också ges en möjlighet att skjuta fram skatteinbetalningar.

Sedan tidigare har regeringen, C och L meddelat att det förstärkta stödsystemet för att korttidspermittera anställda ska vara i kraft till nästa sommar. Det är också klart att stödet för tapp i omsättningen ska gälla året ut. Regeringen, samt att företag som tappat minst 40 procent i omsättning under perioden augusti till oktober (tre månader), jämfört med samma period 2019, ska kunna söka stöd. Det tidigare budet var 50 procent.

För perioden november–december räcker det med 30 procent i minskad omsättning.

Samma procentsatser för minskad omsättning ska gälla för stöd till enskilda näringsidkare, enligt vad TT erfar. Det stödet går under namnet omsättningsstöd.

Regeringen och samarbetspartierna lägger också förslag om att handelsbolag ska kunna få stöd och under samma perioder som gäller för de övriga stöden. Men som tidigare krävs att ett bolag kommer över en viss nivå i årsomsättning för att alls kunna söka stöd.