Om oss

Mälardalens frilansklubb är Journalistförbundets klubb för frilansmedlemmar i Mälardalen och på Gotland.  Är du frilansmedlem och bor i Stockholmsområdet, Uppland, Västmanland, Södermanland, Närke eller på Gotland så tillhör du alltså oss. Vi är den största frilansklubben i landet med cirka 1000 medlemmar.

Som frilansklubb ingår vi i distriktet Frilans Riks som i sin tur samarbetar med Journalistförbundets kansli och styrelse. Av din fackförbundsavgift går 30 kronor till oss varje månad, och 20 kronor går till Frilans Riks.

Som medlem hos oss kan du påverka till exempel genom att gå på möten eller skriva förslag, antingen till oss, Frilans Riks, eller till Journalistförbundets styrelse direkt.

Vad gör vi?

Genom till exempel möten, kurser, föreläsningar och facklig information arbetar vi för att förbättra frilansjournalisters villkor.

Arvoden, upphovsrätt och stopp för oskäliga avtal så kallade fulavtal är centrala frågor för oss, men vår strävan är också att verksamheten ska vara en mötesplats för frilansjournalister. Därför ordnar vi även frukostar kring aktuella teman, mingelkvällar och andra typer av sociala evenemang.

Med oss kan du både stärkas i kampen för bättre arvoden och villkor, och utveckla ditt professionella nätverk genom att lära känna frilanskollegor. Vi är övertygade om att frilansjournalister har mer att vinna på att samverka än att gräva ner sig i det faktum att vi också är konkurrenter.

En av klubbens viktigaste uppgifter är att se till att både uppdragsgivare och frilansjournalister känner till och respekterar frilansrekommendationen, som är Journalistförbundets framräknade minimirekommendation för frilansarvoden. Läs mer under Sälja och ta betalt.

Och till sist för att bli så bra som möjligt behöver vi er hjälp! Delta i diskussionen och hör av dig till oss med idéer och förslag! malardalensfrilansklubb@gmail.com